Thursday, October 28, 2010

Motosikal Star Evo 110cc

Nak citer skit pasal motosikal Star Evo 110cc keluaran Star Asia Group. Motosikal ni keluaran/buatan Malaysia. Sepertimana macam moto Demak laa. Star Evo ni adalah recon/replica yamaha LC135. Memang sebijik. Cuma certain specs dier jer yang lain sebbab tuh murah.
Aku skrg pakai moto ni. Kat2 2 bulan dah. Aku beli masa promotion..x sampai 5k laa harga dia. Downpayment pon murah, rm500 on the road. Post ni bukan untuk promote moto star ni. Cuma ada sedikit kekesalan (banyak sebenar nya) bila dah pakai moto nih nak share.
Sebagai intro, aku letak skit spec moto nih:
 
SPESIFIKASI
PANJANG MENYELURUH             1970 mm
LEBAR MENYELURUH                   700 mm
TINGGI MENYELURUH                   1090 mm
JARAK RODA                                 1250 mm
BERAT BEBANAN                          110 kg
SAIZ TAYAR DEPAN                      70 / 90 x 17
SAIZ TAYAR BELAKANG              80 / 90 x 17
GEREK & LEJANG                         52.4 x 49.5 mm
NISBAH MAMPATAN                     9.0 : 1
KAPASITI SILINDER                      107 ml
PALAM PENCUCUH                       NGK C6HSA
KAPASITI PELINCIR                       0.9 L
ISI TANGKI BAHAN API                  4.0 L
SISTEM PENCUCUHAN                  CDI

Beza ciri2 motosikal evo nih dengan LC adalah, evo 110cc ngan air cool- LC 135cc ngan liquid cool. Prob moto nih, adalag gear nyer. Setiap kali nk drop gear mesti sangkut.Gear x masuk, bayang kan time berenti kt traffic light, drop gear x dpt2, kena pijak pedal gear tuh byk2 kali. Kadang2 time tgh bawak moto laju2 nih, tiba2 gear drop. x ker naya. Baru amik 1 2 hari dah encounter prob nih. Auto-start switch kadang2 prob.
Tapi x per. sementara aku tunggu duk umah ader porch dan gate, aku sambar Honda CBR 150r idaman aku.

48 comments:

  1. ak bru nk agkt moto nie..
    sbb nk gne kn utk jln2 kg n town jew?
    blh thn x moto nie if wat jln2 jew??

    ReplyDelete
  2. honda cbr 150 yg dlm gmbr ko tu dh modified body ke?npe body lain dgn honda cbr biasa?

    ReplyDelete
  3. aku pun penah guna moter nie..
    10 bulan yg lalu....
    mmg tragik laa motor evo
    nak drop gear susah sangat
    dan bila hujan
    kaburator masuk air pulak....
    lastlast aku jual
    then tukar g ex5 dream

    ReplyDelete
  4. Aku pakai moto niew dh sthun stgh..
    xprnah msuk bgkel...
    enjin xprnah problem...
    gear nk drop tu bkn pe..
    myak htam xbgus..
    pkai full syntetic snag je nk drop gear...
    corner pun sdap cm lc..
    tgh2 highyaw lalu sblh treler pun x goyang...
    utk pgthuan aku ride moto xprnah nk slow...
    jdi everage rating bgi kt moto ni 7 la..
    kurengny krag laju sbb 110cc jew enjin lagenda biase la...sparepart leh msuk honda n yamaha pny...

    ReplyDelete
  5. moto yng model star nie smuanya dicipta oleh malaysia ya...??... mcam mana plak dgan ada satu motosikal yg saya jmpa mirip mtosikal lagenda 115z... tpi lbeh elok... moto nie ada lmbang star... engine dia juga star..

    ReplyDelete
  6. Alamat mcm mana ni gua baru boking nk ambik motor ni..kalau siapa-siapa lagi yg ada pengalaman dah guna motor ni boleh la tolong info dlm ni ye ..thank..

    ReplyDelete
  7. ooo yg pasal tak dapat nak drop gear tu aku ingat buka semua motor star evo kot sbb dalam banyak-banyak kawan-kawan pakai tak ada masalah pun..bisala la masa dia pasang kat kilang mamat yg pasang motor kau tu kepala tintong kot tu yg motor kau tu jadi mcm tu kan ..kesian kau..tak pi kedai dia balik ke maklum masalah tu.mungkin dapat baru balik ke motor sebiji.

    ReplyDelete
  8. aq pakai x penah ade masalah pon... siasat dulu ye... :)

    ReplyDelete
  9. aku pakai 5bulan!! takde masalah! kau beli dekat tepi jalan ke moto tu?? 5 ringgit? murah gila!!!

    ReplyDelete
  10. ko lenjan ke ape motor 2 sampai gear xleh drop??? pelik ar...sbb aq pakai da lame da...tp elok je...
    ko beli kt mana? slh tmpt kot ko beli...

    ReplyDelete
  11. Aku pakai ok je...

    ReplyDelete
  12. Bro..aku baru cadang2 nak amik..camne nih?ada kata ok..xok mana btoi ni.!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukaq moto lain jek bro

      Delete
    2. dah cadang nak beli moto lain..tapi bila tengok EVO 110cc jadi suka lak..cam mana ya..OK ke x OK ni...TOLONGGGG...

      Delete
    3. lebih baik ambik lagenda jer..demak evo z ni enjin 110 sama cam ex5...

      Delete
  13. aku pun baru nak sambar sebijik,nak cuba camna..

    ReplyDelete
  14. Aq pon bli gak mtor ni dkt 3thn..laki aq nk sgt..last2 aq la y pkai..cam hape je tp ok la wt lpas sesak..lau myk htm 2 aq bli y plg mhl..ni dh 2 hr tsengguk2 nk mampos je keje nye..suh laki aq check..adeii kne tgu lg 2-3hr..nk tkar cover set bpe rat ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah setahun x rosak.
      Nak kena jaga betul2. Kalau manusia setiap hari makan kan. Sama la nak tukar minya hitam. Tu pun sebulan je. Ckp gear rosak la tu rosak la. Susah la.

      Delete
  15. What's up i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this piece of writing i thought i could also create comment due to this brilliant post.


    http://www.mypatroncard.com/groups/online-profit-master/

    Here is my webpage ... Going Here

    ReplyDelete
  16. mana nak cari alat ganti motor star evo ni da rosak buang je nak cari kedai pun ,org tanya balik ,ape star?oooooo

    ReplyDelete
  17. mana nak cari alat ganti moto ni bila rosak buang ja,nak tanya kat kedai,kedai pula tanya kita ape moto
    star o...............?

    ReplyDelete
  18. aku pon pakai motor ni jugak. dah 3 tahun dah. tapi aku guna setakat nak pegi2 kelas je la. paling jauh pon pernah bwk motor ni dari KL ke bagan lalang. alhamdulillah, ok je moto ni. psl drop gear tu, aku pon selalu jgk kena. slow2 sikit, baru la lepas nak drop

    ReplyDelete
  19. motor ni x bleh tukar guna barang lc ke?contohnya CARB LC,BLOCK..n lain2..tlong bg tau jap..

    ReplyDelete
  20. motor ni x bleh tukar guna barang lc ke?contohnya CARB LC,BLOCK..n lain2..tlong bg tau jap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enjin mcm ex5 jd xbole nk kacuk brg l.c dik

      Delete
  21. I really like what you guys tend to be up too. This
    kind of clever work and reporting! Keep up the good works guys I've
    incorporated you guys to blogroll.

    my site: basal metabolic rate

    ReplyDelete
  22. It's awesome to pay a visit this website and reading the views of all
    colleagues regarding this piece of writing, while I am also keen of getting experience.


    my weblog :: Malaria Treatment ()

    ReplyDelete
  23. Motor ni tak panas, cantik lg dari ex5, ringan betul, aku angkat murah RM1 full loan EON RM185 x 36 bulan...mcm tak caya kan...kilangnya baru buka kat Banting..dulu dekat Serawak ada kilang ni sebuah...bila maju buka kilang baru lg...apa yg menarik ayah aku beli Demak klon EX5 5 thn dulu...aku pun heran boleh pergi ke motor Demak ni...tapi rupanya baru aku faham...barang murah tak semrstinya tak tahan betgantung pada pemakaian tuannya...bila beli yg jenama..gaji pekerja kilang tu pun mahal juga dari operator hingga juruteranya gaji mahal..kita pembeli yg bayar semuanya gajinya..pepatah alah membeli menang memakai sesuai dgn motor Demak ni...mcm juga barang Mydin murah tp memuas juga. Demak Evo Z mcm bentuk LC135 harga hutang Full Loan RM6660 ....kalau ambil LC135 muka pun kurang RM2,000 lebih...berbanding Demak RM1 je muka..mcm tak cayakan.. LC135 motor panas...cepat org rembat bg yg parking kat Flat..Harga LC pun mahal boleh ambil kereta sebiji yg second handlah..RM9,000 boleh khawin tu...apa2 pun ukur baju dibadan sendiri..sebabnya yg nak bayar kita...kena ingat bila dah sign Bank ibarat memaku tangan di pintu Bank..awak tak boleh lari dah. Bank cari sampai lubang cacing. Tiap bulan bulan bank telephone... tak dapat handset dia org telephone opis pula...sudahlah hidup ini byk komitmen nak bayar rumah, byr bill utilitiey, byr top up,byr duit mkn, duit hiburan, duit services, duit pinjaman, duit simpanan nak khawin atau persediaan anak lahir atau sekolah, duit, belum lagi duit pinjam along,...semuanya duit beb...
    Tapi bg yg mampu silakan berhutang besar..dari hutang besar lebih baik buat simpanan dlm ASB lg besar...diveden ASB 10% setahun..ada RM10K dah seribu setahun mcm bonus kerja je dpt siapa nak kasi...Mak bapak senang bolehlah tumpang hidup senang..ni mak bapak pun terketar2 kat dlm ladang kita nak berlagak hebat...simpan duit dah boleh buat muka khawin ke, beli kereta ke, beli saham ke, beli rumah ke, byk lah boleh beli...Biar org kata kita susah asal tak susahkan orang...jadilah pemimpin berwawasan bukan pemimpin hidup mewah hasil tangisan dan titik peluh org lain..

    ReplyDelete
  24. yang mna xpnh pakai demak ni jgn dok sedap mengata lah...ak dah pakai dari 2009 sampai sekarang.xpenah masuk bengkel even skali sbb enjin.mileage dah dkat 30k.top speed 120km..

    ReplyDelete
  25. Motor demak ezo z ni...saya dh pakai 7 bulan tapi tapi top speed 110 je...

    ReplyDelete
  26. Motor demak ezo z ni...saya dh pakai 7 bulan tapi tapi top speed 110 je...

    ReplyDelete
  27. nk tanya kalau nk convert engine complete wiring yamaha lc 135 boleh ke..kalau boleh berapa kos..skadar nk tahu..tq

    ReplyDelete
  28. Iguana second hand, betul sgt apa yg lu cakap tu..." Mak bapak pun terketar2 dlm ladang kita pulak nak tunjuk hebat.."

    ReplyDelete
  29. Baru pkai moto nii... ok jeaa..... laju x lju blakang kiraa..... jnjii buatan MALAYSIA

    ReplyDelete
  30. Aku guna evo zr, so far ok jer.. dh setahun aku guna.. mula2 gear memang susah nk drop.. tp guna minyak yg bagus sket baru la ok.. aku guna carburetor wave 125, pasang air filter jenis open(cone) terbaekk bro..

    ReplyDelete
  31. Aku pakai motor ni dari tahun 2007 hingga la sekarang 2016..
    Ok je takde masalah..

    ReplyDelete
  32. tolong jap..mcm mna nk rendahkan moto ni.tinggi sangat..

    ReplyDelete
  33. tolong jap..mcm mna nk rendahkan moto ni.tinggi sangat..

    ReplyDelete
  34. Daripada ambil star atau demak lebih baik amik modenas.demak asal made sri lanka,india.baik amik modenas support barang buatan melayu bumiputera kita takan tak nak barang buatan malaysia.

    ReplyDelete
  35. Daripada ambil star atau demak lebih baik amik modenas.demak asal made sri lanka,india.baik amik modenas support barang buatan melayu bumiputera kita takan tak nak barang buatan malaysia.

    ReplyDelete