Thursday, October 21, 2010

CCC - Certificate of Completion and Compliance

Salam sejahtera,
Post kali ni nak bercerita luar dari bidang monyet dan logam. :) Post kali nih berkisar mengenai CCC (Certificate of Completion and Compliance) atau Perakuan Siap dan Pematuhan. Apa itu CCC? Ok, ccc ni mula diperkenalkan dan di lancarkan pada 13 April 2007 oleh previous PM Pak Lah. CCC ni mengantikan CFO ( Certificate of Fitness For Occupation ) atau sijil Akuan Menduduki yang mana dulu PBT ( Pihak Berkuasa Tempatan) yang issue sijil nih. Tapi start 12 April 2007, Arkitek atau Jurutera yang akan issue CCC nih. Nak cerita sumer2 pasal ccc ni letih gak. nak tau banyak bole pergi kat PAM ( Persatuan Arkitek Malaysia) nyer website atau LAM ( Lembaga Arkitek Malaysia).

Secara ringkas nyer, owner bole start masuk duduk tinggal (occupy) bangunan yang dah siap lagi cepat sebab arkitek yang akan bagi Sijil, bukan authority lagi, secara teori nyer laa. Tapi...haha, ada tapi tuh. Jangan ingat dah ada ccc ni lagi cepat. so far yang aku dah experience 2 project yang libatkan pengeluaran ccc nih, lebih kurang jer slow nyer, sebab... sebab apa? sebab issue authority jugak laa.
Ok, secara ringkas nak brief jap pasal ccc ni, CCC terdiri daripada:
1. Borang F ( beli kat LAM)
2. Borang G1-G21 ( Download dari LAM website)
3. Borang B ( Borang ni isi submit masa nak start kerja-keja membina)

Borang F
Borang F ni ada 4 salinan. Salinan pertama untuk Owner, kedua untuk arkitek yang issue, ketiga untuk PBT dekat mana area project tu, dan keempat untuk Lembaga Arkitek Malaysia. Salinan kepada PBT dan LAM kena submit dalam masa 14 hari dari tarikh issue F kepada owner/klient.

Borang B
Borang B ada 2, i)Notis Memulakan Kerja Bangunan, ii) Notis Memulakan Kerja Cerucuk.

Borang G
Ada 21 borang G ni;
G1 - Notis Kerja-Kerja Tanah
G2 - Notis Pemancangan Tanda
G3 - Notis Asas Tapak
G4 - Notis Struktur
G5 - Notis Air Dalaman
G6 - Notis Sanitari Dalaman
G7 - Notis Elektrikal Dalaman
G8 - Notis Menentang Kebakaran ( Pasif)
G9 - Notis Menentang Kebakaran ( Aktif)
G10 - Notis Pengudaraan Mekanikal
G11 - Notis Pemasangan Lif Eskalator
G12 - Notis Bangunan
G13 - Notis Sistem Air Bekalan Luaran
G14 - Notis Retikulasi Pembentungan
G15 - Notis Loji Rawatan Pembentungan
G16 - Notis Sistem Bekalan Elektrik Luaran
G17 - Notis Jalan Dan Parit Jalan
G18 - Notis Lampu Jalan
G19 - Notis Parit Luaran Utama
G20 - Notis Telekomunikasi
G21 - Notis Pandangan Barat

Semua borang ni kena isi, tapi tak semua related. Contoh macam banglo, G15 x berkaitan, G17 pun x berkaitan, dan lain2 lah. Borang2 ni download dari LAM website. Dan kena mengikut negeri. Contoh projek kat KL, kena guna borang yang ada title kat atas undang-undang kecil bangunan (WPKL) 1985. Kalau projek kat Ampang, Selangor guna borang title undang-undang kecil bangunan seragam selangor 1986, kalau seremban, undang2 kecil bangunan seragam negeri sembilan, dan yang seterus nya lah. Dulu mula2 takder, sumer guna borang standard, sumer negeri samer jer. Pastu LAM dah keluar borang baru ikut negeri. Yang best nya mula-mula dulu, PBT pon ada keluar borang dia sendiri. hahah. yang x best nyer, bila submit, alamak encik, ini borang lama laa, anda kena isi guna borang baru yang LAM kluarkan. Naya kan.

Berbalik kepada isi form ni, nak kena attach ngan surat pengesahan dari jabatan, agensi berkaitan. X bole submit form jer. Yang jadi persoalan nyer kan, PBT dah tak bertanggungjawab,kira lepas tangan laa nih. Semua liability jatuh ke atas arkitek dan jurutera, tapi still nak minta surat clearance dari depa. IWK, Syabas, Bomba, tu memang wajib laa kena attach sebab agensi luar( kalau berkaitan). Contoh ada satu PBT ni, dalam approved plan tu ada cop mereka laa, kata nya ' Jabatan ini tidak bertanggungjawab ke atas rekabentuk dan struktur bangunan ini'. Yang best nya, arkitek x bole nak issue CCC lagi kalu x dapat clearance letter dari jabatan itu. WTF! Lu pikir la sendiri. heheh. Kata x bertanggungjawab, tapi kena dapat pengesahan dari mereka mengatakan jabatan ini tiada halangan ke atas rekabentuk/ project bla bla bla ini. Funny PBT.

Itu pasal kena attach surat pengesahan. Next, bahagian kontraktor tred, pon kena attach depa punyer sijil, macam sijil CIDB registration, sijil SPAN, etc. Nak menunjuk kan mereka adalah kontraktor yang sah, bukan cap ayam.
Dalam website LAM ada guidelines camner nak isi form nih, tapi guidelines depa agak konfius.

Banyak cerita pasal ccc nih, osc lagi banyak cerita, maki menghamun, dsb nya. Tapi, itulah..arkitek ni pekerja social. Kami berkhidmat untuk rakyat dan pembangunan negara. nak x nak layan lah kerenah authority yang kadang2 x relevan pon. what to do, wasalam, jumpa lagi.

28 comments:

  1. FORM B mane nk dpt

    ReplyDelete
  2. @Anonymous:alamak, lamer x bukak web nih. form B dapat dari PBT.

    ReplyDelete
  3. CCC (Certificate of Completion and Completion ) ?? bukan completion and compliance?

    ReplyDelete
  4. haha..typo error.akan diperbetulkan..hehe

    ReplyDelete
  5. macam tulah yang saya duk hadap skrg nih..hadui!!!menjerit jiwa dan batin, macam orang mintak sedekah kehulu kehilir cari PBT dan relelvan authorities for support letter..pempuan lak ni, muka kena selamber je...

    ReplyDelete
  6. @seibulan: good luck to you.well,yg penting adalah kerja2 yg berkaitan dgn form tuh mesti siap b4 panggil council atau related authority utk inspection.usually within 1-2 weeks depa bg clearance letter klu xder comment.

    ReplyDelete
  7. boleh x tunjukkan contoh borang F. nk tau camne nk isi...uuuu.. pastu aper yg kena dikepilkan bersama borang F 2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i xder contoh borang F, tapi you bole beli dari LAM dan PAM. You bolehlah refer dengan mereka contoh pengisian.

      Delete
    2. Seperti artikel di atas, ccc terdiri daripada borang F, Borang B dan Borang G's. so, bila u issue certificate(borang F) kepada owner,council dan LAM, u kena include kan borang B's dan G's. make sure u ader cover letter dari firm u skali.

      Delete
  8. Ι absolutelу love уouг blog.. Εхcellеnt colors & theme.

    Did yοu crеate this amazing sіte yοursеlf?
    Please reрly back as I'm wanting to create my own personal website and would love to find out where you got this from or just what the theme is called. Appreciate it!
    Feel free to surf my website - Loans for Bad Credit

    ReplyDelete
  9. Aw, this was an extrеmеly nіce post.
    Τaκing а few minuteѕ and aсtual effort
    to ρrοduсe a superb artіcle…
    but what can I sаy… I put things off а wholе lοt and don't seem to get anything done.
    Stop by my blog Payday Loans

    ReplyDelete
  10. Ι was νery haрpу tо discover thіs web sіte.
    I ωant to to thank you for your tіme for
    thіs particulaгly fantastic reaԁ!
    ! I defіnіtelу likeԁ
    еvery littlе bit of it and і also haνe you saved to fаv to cheсk оut neω things
    on уоur blοg.
    Also visit my web page : loans for bad credit

    ReplyDelete
  11. Nice post. I ωаs cheсking continuouѕlу
    thiѕ blog anԁ I'm impressed! Very useful information specifically the last part :) I care for such information a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

    Also visit my web site - chlamydia test

    ReplyDelete
  12. Thanks for your mагνelous pоstіng!
    Ι genuinely еnjoyеd reаding it, yоu're a great author. I will make sure to bookmark your blog and will eventually come back in the foreseeable future. I want to encourage one to continue your great work, have a nice day!

    my web page - payday loans

    ReplyDelete
  13. Juѕt desire to sаy your artiсle is as amazіng.
    Thе сlearness in your ρost is juѕt excellent anԁ і
    can assume you're an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

    Also visit my website ... Property for Sale

    ReplyDelete
  14. thx for sharing ya :) really helping

    ReplyDelete
  15. Just desiгe to say your article іѕ as amazing.
    Thе clearness οn yοuг ρublish is juѕt nice and
    that i сan assume уou are а pгofessional in this subјеct.
    Fine tοgetheг ωіth your pеrmiѕsion аllow me to take hold of your fееԁ to keеp up to
    date wіth impending post. Τhankѕ one mіllіon аnd please keep up the rеwarding ωorκ.


    Here is mу weblоg :: Instant Payday Loans

    ReplyDelete
  16. Now then, Ι used to regularly check for any рoѕts herе
    аlmοѕt every week, sіnce i enjoy to gain knowleԁge of mοre
    and mοrе.

    Alsο visіt my webpage - long term loans no fee

    ReplyDelete
  17. Excellent goods from you, man. I have be aware
    your stuff prior to and you're simply too magnificent. I actually like what you have received here, really like what you are stating and the way wherein you say it. You're making it enjoyable and you still take care of to keep
    it wise. I cant wait to learn much more from you.
    That is really a great website.

    Also visit my web blog; stargames gutschein 2013

    ReplyDelete
  18. Why visitors still use to read news papers when in this technological world everything is
    accessible on web?

    Feel free to visit my webpage; book of rah kostenlos spielen

    ReplyDelete
  19. Exсellent poѕt. I was chесking сontinuously thiѕ blog and I'm impressed! Extremely useful info particularly the last part :) I care for such information much. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

    Feel free to visit my web page payday loans

    ReplyDelete
  20. I don't even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!


    My page Novoline online spielen

    ReplyDelete
  21. First off I would like to say great blog! I had a quick question that I'd like to ask if you don't mind.
    I was interested to find out how you center yourself
    and clear your thoughts prior to writing. I've had difficulty clearing my thoughts in getting my ideas out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Thank you!

    my website :: book of ra free game

    ReplyDelete
  22. I really like what you guys tend to be up too.
    This sort of clever work and exposure! Keep up the very
    good works guys I've included you guys to our blogroll.

    My web-site :: http://daddyin.com

    ReplyDelete
  23. I'm not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

    my blog post: favorite poker player

    ReplyDelete
  24. What's up friends, its impressive piece of writing concerning educationand entirely defined, keep it up all the time.

    my web page ... payday loans

    ReplyDelete
  25. This will likely additionally revise his or her business and help it reach its full potential, basic accounting practices
    has to be one of the least convincing viral the student loan people campaigns will turn to tangible sales.


    Also visit my blog ... Student Loans People

    ReplyDelete
  26. When someone writes an post he/she maintains the plan of a user in his/her brain
    that how a user can understand it. Thus that's why this paragraph is great. Thanks!

    Feel free to visit my page :: Bock Of Ra Kostenlos Spielen (Http://Ercsistem.Com/)

    ReplyDelete